Leren surfen: surfregels
Leren surfen met Pepijn Tigges
Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.
In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!
In deze aflevering leer je over de surfregels in het water zodat iedereen optimaal van de golven kan genieten!
Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!
IN DEZE VIDEO
In de vijfde blog over 'leren surfen' gaan we je meer vertellen over de surfregels in het water. De surfregels zijn belangrijk om te leren zodat iedereen veilig kan surfen. Zeker op drukke surfspots zal je merken dat de surfregels er voor zorgen dat iedereen golven kan surfen en daardoor optimaal kan genieten van de surfsessie.
Surf etiquette
Er zijn een aantal etiquette die je moet volgen wanneer je surft, voor je eigen veiligheid en voor anderen. In de video zie je dat Pepijn een kleine line-up getekend heeft met een diepe golf, een minder diepe golf en een ondiepe golf. Als beginnende surfer begin je eigenlijk altijd in het ondiepe, ongeveer heupdiep tot borstdiep. Daar ga je het water in en ga je golven pakken. Surfen in het ondiepe water is een stuk makkelijker dan wanneer je dieper in zee gaat, waardoor je veel meer golven kan pakken. Meer golven pakken betekent meer oefenen en daardoor ook sneller progressie maken. Dus als beginnende surfer blijf je echt in het ondiepe water. Toch zullen we al even alle etiquette uitleggen om er voor te zorgen dat als je toch een keer naar achter gaat, wanneer de golven redelijk klein zijn, dat je weet wat je wel en niet mag doen.
Regel 1: Uitpeddelen
We beginnen met de eerste regel rond het uit peddelen. Als je uit peddelt, peddel je altijd om de golven heen. Dus wanneer je een golf ziet breken en je wil daar surfen, dan zorg je er voor dat je er om heen peddelt. Als je namelijk uit peddelt in de golf en er gaat iemand surfen, dan ben je precies in de lijn van de golf en houd je iemand tegen en dat wil je niet. Hetzelfde geldt als je zelf een mooie golf pakt, dan wil je niet dat mensen daar in peddelen. Kom je toch te dicht bij de persoon die aan het surfen is, dan peddelen we naar het schuim toe (weg van de richting waarin de surfer gaat). Daar kan je onder de golf door gaan. Als je daarbuiten gaat peddelen, dan is de kans groot dat je in de weg ligt van de surfer. Je peddelt dus altijd naar het schuim toe als je de surfer wil ontwijken.
Regel 2: Prioriteit
Als je uiteindelijk een golf hebt, dan wil je niet dat iemand anders ook die golf neemt, dat heet dropping in. Bijvoorbeeld: je ligt op plek nummer 1 (zie video) en iemand anders op plek nummer 2. Als jij de golf pakt, dan wil je niet dat de persoon op plek 2 de golf ook pakt, want het is jouw golf. Nummer 1 heeft voorrang. Je hebt voorrang wanneer je het dichtst bij het schuim van de golf ligt. Dit is het brekende gedeelte van de golf en wie daar het dichtst bij is, heeft voorrang. Nummer 2 moet de golf laten gaan, maar schuift dan wel op naar plek nummer 1 en kan de golf daarna nemen. Zo is er eigenlijk een ticket systeem waarbij je steeds een plekje opschuift in de line-up als diegene voor je een golf pakt. Als je een golf genomen hebt, sluit je weer aan als laatste in de lijn. Zo kan iedereen golven pakken en heeft iedereen op een gegeven moment voorrang op een golf.
Regel 3: Ken je niveau
Als laatste is het heel belangrijk om te weten wanneer je naar achter kan peddelen en wanneer je beter voorin blijft liggen. Als beginner wil je eigenlijk voorin blijven, totdat je kan opstaan. Als je kan opstaan en je kan de golf helemaal uit surfen naar het strand toe, dan kan je een heel klein stukje dieper gaan, maar ga nog niet meteen achterin liggen.
Ook is belangrijk om je niveau goed in te schatten, afhankelijk van hoe hoog de golven zijn. Als de golven 2, 3 of 4 m hoog zijn, is het als beginner niet ideaal om naar achter te gaan liggen en de groene golven te pakken. De groene golven, dat zijn die ongebroken golven. Blijf lekker voorin liggen totdat je zeker weet dat je ook de kracht en conditie hebt om naar achter te gaan. Wanneer je voor het eerst naar achter gaat, blijf dan eerst net links of rechts van de piek liggen. In het begin ga je niet meteen naar de piek van de golven toe omdat het daar echt veel lastiger is om golven te pakken. Bij te hoge golven, kan je de whitewash golven surfen en dan naar links of rechts gaan totdat je echt die controle hebt om te sturen. Wanneer je dit onder de knie hebt, kan je naar achter gaan, de grote piek op.
LEREN SURFEN @ SURFBLEND
Tijdens de surflessen op onze Surfblend locaties, zullen de surfcoaches je deze regels ook aanleren. Boek een surfcamp in Frankrijk of Spanje of ga naar onze mooie surfhuizen in Portugal en boek 3 of 5 surflessen. Je bent dan in handen van onze ervaren surfcoaches die je alle tips en tricks zullen leren zodat je in no-time vol vertrouwen door de line-up peddelt.
Zin gekregen om te gaan surfen? Boeken kan via onderstaande knop!
Lees de volledige 'leren surfen' serie
Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.
Blog 1: Leren surfen: intro
Blog 3: Leren surfen: wetsuits
Blog 4: Leren surfen: zonnebrand
Blog 6: Leren surfen: mui
Blog 7: Leren surfen: peddelen
Blog 8: Leren surfen: pop-up
Blog 9: Leren surfen: veilig vallen
Blog 10: Leren surfen: turtle roll
Blog 11: Leren surfen: wipe out
Blog 12: Leren surfen: surfboard waxen
Blog 14: Leren surfen: beginnersfouten