Surfblend surfvakanties

SURF 101: SURF ETIQUETTE

De ongeschreven wetten in de surf cultuur...

Surfen is leuk en voor iedereen! Maar... met zo veel mensen in de zee zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het verstandig om eerst goed de basisregels van het surfen te leren kennen voordat je het water in gaat. Zo schop je niet per ongeluk die boze local tegen de schenen en voorkom je ongelukken in een 'crowded' surfspot. Surfen is onze favoriete sport en wij zijn altijd dolblij in het water te liggen, maar blijven bewust van de gevaren die zich kunnen voor doen.

Wees een goed gemanierde surfer en houd je aan onderstaande ongeschreven regels, maar vergeet ook zeker niet te genieten en te lachen naar elkaar :)

1. Recht op de golf

Zonder surf regels wordt het gegarandeerd een regelrechte haos in het water. Gelukkig zijn er een aantal verkeersregels die alles in goede banen leiden. De eerste basisregels van de surf etiquette bepaalt wie het recht heeft op het surfen van de golf.  

1.1 Line-up

Degene die het dichtst bij de 'piek' ligt mag de golf pakken. Heb een golf gepakt en wil je terug peddelen? Dan peddel je breed om de piek heen terug naar de line-up en sluit je achteraan weer aan. Heb je de golf gemist? Jammer, maar dan sluit je ook weer achteraan aan. Want voor de andere surfers doet het er niet toe, het is een verspilde golf.

1.2 Positionering

Positionering is belangrijk en kan je goed helpen met het pakken van meer golven. Bij een point of rif break is de piek van de golf en de line-up vaak duidelijk te herkennen, op een surfstrand met beachbreaks is dit vaak net iets lastiger. Bij constant veranderende beachbreaks moet je dus goed in beweging blijven en je vaak verplaatsen naar de piek. De persoon die het verst achter ligt en als eerste de golf kan pakken, mag de golf hebben. Vandaar dat je longboarders die makkelijk in golven pedellen constant aan je voorbij razen. Wel moeten zij zich ook aan de regels houden en de golfen afwisselen en overlaten aan de andere surfers voor in de line-up.

TIP: Ga zeker ook niet te ver in de line-up liggen, hier is het moeilijk om met een normaal surfboard in de golf te peddelen. De golven die wel breken, zijn de grootste van de set. Daarom kun je beter voorin liggen en geduldig je beurt afwachten... geduld is een schone zaak met surfen!  

1.3 Prioriteit

Degene die het dichtst bij de piek ligt, heeft het recht op de golf en dus prioriteit. Maar wat bekenent dat: het dichtst bij de piek liggen? Indien je een rechts golf aan het surf bent, dan heeft de persoon die links van jou ligt voorrang. Ben je een linkse golf aan het surfen, dan heeft de persoon rechts van jou voorrang. Het is dus belangrijk om goed om je heen te kijken en te weten wat er gebeurt wanneer je voor een golf peddelt. Klakkeloos beginnen peddelen en door ontwetendheid 'per ongeluk' op iemand indroppen, is in alle gevallen namelijk 'not done'!

Alhoewel de basisregels voor het surfen universeel zijn en overal ter wereld gelden, moet je altijd goed in de gaten houden hoe het gedrag per surfspot is. Denk bijvoorbeeld aan localisme, waarin locals op een speciale plek met de scepter zwaaien. Krijg respect door het eerst geven van respect. Ga niet snaken of indroppen, dit wordt absoluut niet gewaardeerd in het water. 

DON'TS

  • Indroppen: Nu we weten wie er het recht of de golf heeft, kan je met vertrouwen jouw plekje in de line-up in nemen zodat je ook je golf kan scoren. Zorg er echter te allen tijden voor dat je niet op andere mensen indropt. 'Indroppen' betekent simpelgezegd dat je een golf pakt die iemand anders al heeft gepakt. Hiermee blok je de andere persoon, zodat hij niet volledig de golf kan surfen zoals hij/zij dat voor ogen had. Het maakt niet uit als je dan alsnog uit de golf gaat, het momentum is weg en de golf is vaak al verspild. Boze blikken zijn hier vaak een gevolg van. Een foutje kan gebeuren natuurlijk... Wanneer je per ongeluk alsnog hebt ingedropt op iemand, peddel er even naar toe en biedt oprecht je excuses aan. In het buitenland? Probeer je zelf zo goed mogelijk uit te drukken in de lokale taal, dit wordt enorm gewaardeerd.

  • Snaken: Een andere manier om een golf te stelen is 'snaken'. Dit is wanneer je ziet waar de golf gaat breken en dan snel naar de piek peddelt, om de surfer met prioriteit heen. Hiermee pak je de golf van een ander af en dit kan vaak heel gevaarlijk zijn, of leiden tot nare situaties. Gebeurt dit bij jou? Wordt niet boos, maar ga beleefd een gesprek aan of ziek misschien een andere plek om goede golven te vinden.

2. Positionering en peddelen

Bij het pakken van een golf zou het ideaal zijn om je 100% te kunnen focussen op jouw techniek en moment. Helaas zijn er vaak nog veel obstakels op jouw weg. Denk aan surfers die in jouw take-off zone gepositioneerd zijn, surfers die uitpeddelen naar de line-up of de insiders. De volgende basisregels gaan over het surfen en bewegen in de surfzone.

2.1 Getting out of the way(ve)

Surfers die in de branding liggen waar de golven breken moeten de surfers ontwijken. Ga dus niet daar liggen waar de surfer zijn turns wilt maken. Zie je een surfer een take-off maken vlak voor je, peddel dan zo snel mogelijk naar de whitewash toe: het deel waar de golf al gebroken is en de surfer dus al voorbij is. Nu ga je recht op de sterke klotsbak af, maar zo voorkom je botsingen. 

2.2 Uitpeddelen

Wanneer je wilt uitpeddelen naar de line-up, neem je altijd een grote bocht om de 'impact zone' heen, de zone waar de golven breken en de schouders gesurft worden. Vaak zijn er om deze zones ook muien en rips, waar je handig gebruik van kunt maken om snel en gemakkelijk achterin te komen. Ben je in het midden van de impact zone belandt? Peddel dan altijd richting het gebroken gedeelte van de surf i.p.v de schouder, zo voorkom je dat je andere surfers niet blokkeert. Kies dan je moment uit om ruim om de golf heen te peddelen om weer naar achter te gaan, of loop even via het strand een stukje om.

Tip: Soms kun je beter na het uitsurfen van een golf weer het strand op gaan en richting de mui lopen, dan tegen de stroming vechten en rechtstreeks naar de line-up te peddelen.

2.3 Hou je surfboard bij je

Breekt er een golf net voor jou? Dan wil je daar zo makkelijk mogelijk doorheen komen om snel verder uit te kunnen peddelen. Een van de belangrijkste basisregels van het surfen is daarom: houd altijd je surfboard bij je en laat hem nooit rondvliegen! Een surfboard kan een dodelijk wapen zijn wanneer er eentje nét verkeerd tegen iemand aankomt. Zeker als je bedenkt dat de leash soms wel 2 keer zo lang wordt omdat hij elastisch is. Je rondslingert board heeft dus een behoorlijk bereik! Daarom mag je nooit je surfboard laten gaan om er zelf goed vanaf te komen. Hoe doe je dit nou het best? Lees de volgende opties:

Do's:

  • Duckdive voor shortboarders

  • Turtle rol voor longboarders, beginners en iedereen die niet kan duckdiven

  • Door de golf heen; duw het bord onderwater en lift jezelf op, zo vang je de minste kracht

  • Een witte golf pakken of blijven zitten, zo gaat de golf vaak langs je heen.

Don'ts

  • Je leash vastpakken om je board bij je te houden. Je bent niet de eerste die zijn/haar hand of vinger in de knoop krijgt met dit koord... met vieze blessures als gevolg.

2.4 Wipe-outs

Bij het leren surfen hoort vallen, daarom is het heel normaal om een wipe-out te hebben. Sterker nog, dit is soms bijna net zo leuk als de golf goed te surfen, vooral als je iemand van je vrienden ziet gaan :)

Do's:

  • Wanneer je voor een golf peddelt, ga er echt voor en geef het je alles. Een milliseconde twijfel zorgt er vaak al voor dat je de golf niet meer kunt pakken. Hierdoor heb je vaak de vervelendste wipe-outs.

  • Probeer de andere surfers te spotten wanneer je valt en haal zo snel mogelijk je surfboard naar je toe. Vaak komt er al snel een nieuwe golf van de set aan.

  • Zit je midden in de impact zone? Wacht totdat de set voorbij is en misschien komt er wel een leuke golf aan precies voor de positie waarin je ligt. De inside en gebroken golven die zich omzetten tot ongebroken golven kunnen superleuk zijn om te surfen! 

Don'ts:

  • Spring niet zomaar van je surfboard af, deze kan ver weg schieten en met veel snelheid op een ander afkomen. Ook weet je nooit hoe de bodem eruitziet.

  • Twijfel je bij het checken van de spot of deze condities te surfen zijn voor jou? Ga alleen surfen in de condities waarin je je comfortablel voelt, zo voorkom je gevaar.

Breng jezelf en anderen niet in gevaar en houd je goed aan deze basisregels voor het bewegen en peddelen in de surf zone. 

Breng jezelf en anderen niet in gevaar en houd je goed aan deze basisregels voor het bewegen en peddelen in de surf zone. 

3. Communicatie

De oceaan en haar golven zijn toegankelijk voor iedereen. Zorg er dan ook samen voor dat iedereen de kans krijgt op die mooie setwave en communiceer over wat je gaat doen. Als je samen voor een golf wilt gaan, laat dan aan de ander weten welke kant je op gaat. Foutje gemaakt? Zeg eerlijk sorry, dan is er vaak al niks meer aan de hand. Iedereen moet het leren, en ook de gevorderde surfers weten dat. 

Tip: Vaak helpt het om anderen spontaan aan te moedigen, zo zorg je ervoor dat ze een goede golf krijgen en dat de volgende misschien voor jou is! Surfers zijn vaak verrast en doen dit terug. Zo pakt iedereen goede golven en creëer je samen een goede sfeer.

4. Respect de natuur

Wie surft er niet het liefst in een surfparadijs met helderblauw water, omringd door waterdieren en een schoon strand als uitzicht? Jammer genoeg laat de wereldwijde vervuiling op de meest prachtige surfstranden ter wereld haar sporen achter. Denk hierbij aan de invloed van jouw plastic gebruik, of de grote hoeveelheid visvangst en olietankers. De oorzaak zijn wijdverspreid, maar samen kunnen we ons steentje bijdragen om deze prachtige plekken het respect te geven wat het verdient. 

Do's:

  • Ruim je eigen troep op, laat niks achter

  • Ga met zo min mogelijk losse accessoires het water in

  • Verzamel afval en plastic wanneer je het water uitkomt. Dit is de regel van 3: neem iedere keer als je het strand verlaat, 3 afval items mee. Je zal verstelt staan wat je vindt!

  • Gebruik zo min mogelijk plastic en recycle

  • Geen golven? Neem je snorkel en flippers mee het water in, wie verzamelt het meest?

Respect de omgeving, de natuur en de oceaan. Wie geeft om de sport, geeft terug. En wie geeft, krijgt terug. Misschien geeft de zee je je volgende surfsessie de perfecte golven. Laat daarom niet alleen het strand achter zoals je het gevonden hebt, maar zelfs beter! Lees hier hoe de Nederlandse surfkampioen surfster Julia van Rooij een maand lang op reis ging zonder plastic te gebruiken.

Surfer's code

Had je al eerder gehoord van het surf etiquette? Nu weet je alles over de basisregels van het surfen! Ga zelfverzekerd het water in en bepaal van tevoren je positie, strategie en doelen. Je zult zien wat voor een verschil dit kan maken! 

Wil je meer weten over alle basisregels van het surfen? Luister naar de Surftips podcast en kom erachter. Of bekijk de volgende video met een uitleg over de surf etiquette.

Voel je veilig in het water én pak meer golven met Softdogsurf's softtop surfboards, in alle formaten beschikbaar!

Laat je inspireren!