Surfblend surfvakanties

Leren surfen: mui

Leren surfen met Pepijn Tigges

Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.

In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!

In deze aflevering leer je wat een mui is en hoe je veilig in het water kan peddelen!

Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!

IN DEZE VIDEO

In deze 6de video in de serie over 'leren surfen', focussen we ons op muien. Misschien heb je nog nooit van dit woord gehoord, maar je hebt vast wel al eens een filmpje gezien van zwemmers die in de problemen komen tijdens het zwemmen in de zee. Vaak komt dit doordat ze in een mui terecht komen en niet weten wat ze moeten doen. Het is dus heel belangrijk dat je weet hoe je dit kan vermijden als je gaat surfen.

Wat is een mui?

In de video zie je dat Pepijn een tekening gemaakt heeft van een typisch strand. Je ziet twee golven (links en rechts) en daartussen is er een stuk waar geen golven breken. Golven breken op een zandbank. Een zandbank is een ophoping van zand op de bodem van de zee waardoor een ondieper stuk ontstaat. Wanneer het zeewater tegen zo'n zandbank botst, 'breekt' het water en ontstaat een golf. Tussen die zandbanken ligt de zeebodem veel dieper, wat we een mui noemen. In zo'n mui ontstaat een stroming naar achter. Dus er ontstaat een mui-stroming dat terug keert naar zee.

Dat kan gevaarlijk zijn, maar het kan ook super handig zijn. Als we die stroming kunnen herkennen, dan kunnen we die gebruiken om naar achter te komen bij de golven, zonder dat we hard moeten peddelen. Heel handig om minder snel slappe spaghetti armen te krijgen tijdens een lange surfsessie. Als je de stroming niet herkent dan kan het ook gevaarlijk zijn omdat je dus naar buiten, dieper in zee, geduwd wordt en dan soms geen idee hebt waar je naar toe gaat. Je kan dan diep in zee belanden en als je moe bent, kan het lastig worden om terug naar het strand te peddelen. Zo kom je in een nare situatie terecht. Lees dus snel verder zodat je leert hoe je dit kan voorkomen.

Mui 101

Hoe herken je een mui-stroming? In een mui-stroming liggen soms takjes of plastic of zelfs zwembanden of luchtbedjes want deze voorwerpen worden heel makkelijk meegesleurd in een stroming. Je kan de mui-stroming ook herkennen aan snel bewegend water. Je kan het eigenlijk zien als een rivier die tussen de zandbanken loopt en in een rivier zie je vaak kabbelend water. Dat is dus wat je ook kan zien in dat stromende water, de mui-stroming, in zee.

Wat kan je doen als je in die stroming terecht komt? Een stroming is dus niet per se gevaarlijk. Je kan hem gebruiken om naar achter te komen, naar de line-up waar de golven zijn. Wanneer je, tegen je wil, in de stroming terecht komt en eigenlijk naar het strand wil, dan is er één iets dat je zeker niet mag doen en dat is tegen de stroming in peddelen. Tegen de stroming in peddelen, win je nooit. De zee is altijd sterker dan jou. Wat je wel kan doen is je langzaam met de stroming laten meevoeren en terwijl licht schuin peddelen, richting de golven. Als je bij de golven bent kan je, zeker met een surfboard, terug een golfje pakken en zo terug naar het strand keren. Als je een sterke zwemmer bent of goed kan peddelen, dan kan je zelfs meteen 90 graden op de stroming peddelen (dus parallel aan het strand), ook weer richting de golven en dan kom je wederom in een stroming richting het strand terecht.

LEREN SURFEN @ SURFBLEND

Wanneer je gaat surfen is het belangrijk om altijd eerst te kijken waar de golven breken en waar de muien liggen. Soms kan het handig zijn om te praten met een lokale surfer want die zijn vaak meer vertrouwd met het strand en kunnen je helpen de muien te lokaliseren. Op onze locaties kunnen de surfcoaches je steeds helpen want zij kennen de zee heel goed. Volg 3 of 5 surflessen en wordt, net zoals de locals, heel vertrouwd met je omgeving in het water.

Wil je graag praktische ervaring op doen in het surfen? Boek dan je surflessen via onderstaande knop!

Lees de volledige 'leren surfen' serie

Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.

Laat je inspireren!