Surfblend surfvakanties

Wetsuit kopen, waar op letten?

Wetsuit kopen, waar op letten?

Wetsuit kopen? Waar moet je dan op letten? In deze ultieme wetsuit kopers gids vind je alles wat je moet weten over surf wetsuits voor elk seizoen, elke temperatuur en elke surfer.

Welk wetsuit draag je het best waar en wanneer? Ontdek onze handige tips en wees goed voorbereid op je volgende surf wetsuit aankoop.

Als surfers willen we zoveel mogelijk in het water liggen om de kans te vergroten op de golf van onze dromen. Doe je dit met een wetsuit wat net niet lekker aansluit of niet van de juiste kwaliteit is, dan ga je er snel op afknappen. Maak het jezelf dus zo comfortabel mogelijk door te investering in een goed pak. In de wetsuit wereld geldt de gouden regel: goedkoop is duurkoop.

In deze wetsuit gids behandelen we:

  • Hoe een wetsuit werkt

  • Welke dikte voor welke periode geschikt is

  • Welke types er zijn en waar ze voor dienen

  • Welk wetsuit en accessoires je nodig hebt om in eigen land te surfen

  • Onze tips & tricks

Hoe werkt een wetsuit?

Een wetsuit wordt vooral gedragen om de koude zee te kunnen weerstaan. Maar dit niet alleen, het helpt ook tegen de koude wind boven water en beschermt je tegen de zon. Moest je onverhoopt in aanraking komen met een steen, rif of rots, ook dan biedt een wetsuit een extra beschermlaagje. Vele redenen dus om een goed wetsuit te bemachtigen waar je vele jaren mee vooruit kan.

Wetsuits zijn gemaakt van neopreen, een super elastische stof. Deze stof wordt een stuk soepeler in het water. Het neopreen laat een dun laagje water in je wetsuit toe wat je lichaam op haar beurt opwarmt. Deze verwarmde laag water vormt de buffer en zorgt daarmee voor isolatie van je lichaamswarmte. Als een wetsuit te los zit, stroomt er meer koud water door. Kies daarom voor liever een te strak en kort wetsuit, dan een lang maar loszittende wetsuit. Houdt er overigens rekening mee dat wanneer je het wetsuit past in de winkel, jouw lichaam een stuk warmer is. Het pakt zal daarom krap aanvoelen, te krap, maar dat is juist de bedoeling. Passen in de winkel is een rotmoment, maar zeker belangrijk!

De wetsuit temperatuurgids

Er zijn verschillende type wetsuits. Van materialen en naden tot knee pads, pasvorm en ritssluiting. Het juiste wetsuit kiezen is heel persoonlijk, pas daarom veel verschillende merken en types, voordat je besluit iets online te bestellen. Support your local surfshop en koop iets lokaal!

De dikte van een wetsuit bepaald vaak ook de flexibiliteit. High-end wetsuits kunnen wel goed dik zijn én flexibel, hier betaal je natuurlijk wel wat meer voor. Wanneer heb jij welke wetsuit nodig om te kunnen surfen? 

In de aanduiding van diktematen vind je twee cijfers terug. Het eerst cijfer staat voor de dikte van het neopreen op je torso, het tweede cijfers duidt op de dikte van het neopreen op je ledematen.

Wetsuits diktes zomer VS winter

Zomer wetsuits

  • 3/2 mm - shorty, short-sleeve / full lenght wetsuit

  • 2/1 mm - shorty, springsuit, short-sleeve, shirt

  • 1/1 mm - (long sleeve) shirt, springsuit, zwemkleding

In gebieden boven de 23℃ heb je geen neopreen wetsuit nodig. Wel raden wij je echt een lycra rashguard t-shirt aan. Op het water verbrand je extra snel, let dus op de uv bescherming! In warme gebieden waar de zeewatertemperatuur onder de 23℃ is, kun je het best wel een neoprenen wetsuit dragen. Zo hou je je lichaam warm en kun je langer surfen. Kies voor springsuits, ofshorty's met korte of zonder mouwen.

De 3/2 is eigenlijk een classic all-round wetsuit en doorgaans je eerste investering in neopreen. Hiermee kan je op warme lente en herfst dagen in Nederland of België uit de voeten, maar zeker ook het water in tijdens een warme zomerdag in Frankrijk, Spanje of Portugal.

Winter wetsuits

  • 6/5 mm - hooded full length wetsuits

  • 5/4 mm - (hooded) full lenght wetsuits

  • 4/3 mm - (gevoerde) full length wetsuits

In de Noordzee en Atlantische Oceaan blijven de zeewatertemperaturen koud. Kies daarom voor een lange wetsuit van 4/3 mm of meer. Een groot gedeelte van de  winter in eigen land surfen wij met een 5/4 mm wetsuit, liever te warm dan te koud. Als je echt een koukleum bent, lange sessies wilt surfen, of een surf trip naar Scandinavië aan het plannen bent, heb je in de winter zeker een 6/5 mm wetsuit nodig.

Naast de temperatuur van het water, moet je ook rekening houden met andere factoren zoals de windsterkte, de lucht temperatuur, je gevoeligheid voor kou en je bewegingslevel. Wordt dit een flinke peddel sessie of is de zee kalm? Hoelang wil je in het water blijven? Een goede voorbereiding is het halve werk!

Type wetsuits voor elke bestemming

De keuze is reuze, wetsuits zijn nu verkrijgbaar in allemaal soorten, maten en ontwerpen. Van full, hoodes suits tot shorties, met rits, zonder rits, materialen en voeringen. Ontdek de pros en cons zodat jij weet waar je op moet letten bij het kopen van je volgende of allereerste wetsuit.

Backzip: Wetsuits met een backzip hebben een verticale rits op de rug van boven het stuitje helemaal tot aan de nek. De rits sluit je vaak met klittenband, waardoor de rand bij de nek goed op je lichaam aansluit. De backzip wetsuits zijn de traditionele en meest gedragen wetsuits. Ontdek de voor-en-nadelen:

Pros

  • Meer bewegingsvrijheid in de schouders

  • Goedkoper

  • Sneller omkleden

Cons:

  • Laat meer water binnen

  • Lastig alleen aan te krijgen

  • De rits springt soms open

  • Klittenband verslijt redelijk snel

Frontzip: Wetsuits met een frontzip hebben een horizontale rits op de borst lopen. Deze zijn makkelijk aan te krijgen door een flap over je hoofd te trekken en dicht te ritsen. Frontzip wetsuits sluiten veel beter aan op je lichaam en laten daardoor minder water doorspoelen. Ook zijn deze minder slijtage gevoelig. Lees de pro's en con's en weet of deze wetsuits de juiste voor jou zijn.

Pros:

  • Waterdicht

  • Betere aansluiting

  • Voor de surf girls met lang haar

  • Makkelijk alleen aan te krijgen

Cons

  • Mogelijke irritatie bij je nek

  • Minder ruimte bij de schouders


Zipperless: Zoals de naam het zegt, deze wetsuits hebben helemaal geen rits. Hierdoor sluiten ze het best aan op je lichaam, én krijg je de meeste bewegingsvrijheid. Omdat deze wetsuits gemaakt zijn van een veel flexibeler en stretchier neopreen, zijn zipperless wetsuits ook snel een pak duurder. Voor kwaliteit betaal je, deze wetsuits gaan daarom ook langer mee.

Pros

  • Super flexibel en stretchy

  • Minimaal water dat kan doorspoelen

Cons

  • Voor kwaliteit betaal je, deze wetsuits zijn een pak duurder

  • Even oefenenen voordat je hem handig aan- en uittrekt.

Voering: Om warm te blijven, heeft de wetsuit vaak helemaal of gedeeltelijke thermovoering binnenin zitten. Deze is stretchy, licht, waterafstotend en sneldrogend. Let daarom goed op bij het kopen van een wetsuit of deze ook voering heeft of niet. Zo kun je bijvoorbeeld met een 3/2 mm wetsuit mét voering, in veel koudere temperaturen surfen dan een zonder voering. 

Fullsuit: Een fullsuit is waarschijnlijk het soort waar jij als eerst aan moet denken bij een wetsuit. Dit zijn letterlijk wetsuits die van je nek, tot aan je polsen en enkels komen. Deze types geven je optimale bescherming tegen het weer en jezelf. Belgen en Nederlands zijn vaak al gewend aan deze fullsuit, maar geloof ons dat een groot percentage topische surfers nog nooit een fullsuit gedragen heeft! 

Hooded suit: Een hooded suit is een fullsuit met een cap er al in verwerkt. Dit zijn vaak winterwetsuits vanaf de dikte 4/3 mm. Doordat de hood geintregeerd is met je wetsuit, komt er zo nog minder water binnen dan wanneer je een losse cap zou dragen. 

Shorty: Een shorty is een zomerwetsuit. Je hebt verschillende type shorties. Kies uit een met korte mouwen en korte pijpen, een zonder pijpen en lange mouwen, of andersom. Vaak zijn deze gemaakt van een neoprenen stof van 1/1 tot 2/2 mm. Maar tegenwoordig vind je ze ook in alle variaties en diktes, zodat iedereen de perfecte wetsuit vindt voor hun persoonlijke voorkeuren. 

Springsuit: Ook heb je neoprenen bikinis en springsuits, deze zijn speciale surf-zwemkleding met lange of korte mouwen en pijpen in een dunne neopreen stof (1/1 tot 2/2 mm). Dit zijn surf badpakken voor de surfer girls en zijn zo gemaakt dat ze niet verslijten, hebben vaak uv-bescherming en houden je net iets warmer dan normale zwemkleding. Voel je zomers en draag shorties in de Europese zomers, of het jaar rond in op de tropische surfbestemmingen.

Lycra shirts: Voor de echt tropische temperaturen zijn er nog lycra long/short sleeves met uv-bescherming. Dit zijn rashguards en beschermen je tegen de zon en rash van je surfboards en wax. 

Wetsuits in eigen land

In de winter in Nederland en België is de zee niet een beetje koud, het is ondraagbaar koud. Ookal zijn we massaal begonnen met het beoefenen van de Wim Hof methode, surfen zonder wetsuit gaat ons nét te ver. Welke wetsuits dragen we dan en welke accesoires komen hier bij kijken? Lees verder!

Surf wetsuit accessoires

Wist je dat wanneer je het koud hebt in het water, dit kan leiden tot spierkracht verlies van wel 40%? Zorg daarom altijd dat je goed ingepakt bent voor de kou. Sommige winter wetsuits zijn hooded, deze hebben een vaste 'muts', maar je kunt ook een losse cap aanschaffen. Net zoals een bivakmuts. Verminder het warmteverlies vanuit je hoofd en stribbel niet meer tegen de frisse winter duckdives.

Andere surf gear die wij zeker aanraden zijn neopreen surf schoentjes en speciale handschoenen. Verzeker ze met straps en blijf lekker warm van top tot teen!

Wetsuit advies per maand in Nederland & België

  • 3/2 mm: juni t/m september (ev. shorty, springsuit, shorts)

  • 4/3 mm: oktober, november, april, mei

  • 5/4 mm: december t/m maart (ev. cap, shoes, gloves)

Natuurlijk verschilt het ook per land, waar en wanneer je surft. Zo surf je soms in Frankrijk in de zomer zonder wetsuit, maar heb je in Zuid-Portugal nog een 3/2 mm wetsuit nodig. Dit hangt vaak af van de swell en wind richting. Gelukkig hebben wij op onze surfvakanties en surfcamps onze favoriete wetsuits in alle maten en soorten, zo weet je zeker dat je elke sessie goed zit!

Tips & Tricks

Ontdek de volgende tips en tricks om zo goed en lang mogelijk met je wetsuits om te gaan. 

Wat draag je onder een wetsuit?

Helemaal niks! Je hoeft geen zwemkleding onder je wetsuit te dragen. Dit wordt zelfs afgeraden, omdat je bikini of zwembroek zo snel verslijt, en alles blijft goed op z'n plek. Huur of leen je een wetsuit? Dan kun je natuurlijk er wel wat onder dragen.

Wetsuit verzorgen

De meeste wetsuits zijn gemaakt van de onafbreekbare stof neopreen, een synthetische rubber. Volgens onderzoek wordt wel 380 ton aan neopreen jaarlijks weggegooid. Ook kunnen ze echt prijzig zijn. Zorg daarom goed voor je wetsuits en behandel ze met liefde. Volg de instructies goed op.

De belangrijkste zijn

  1. Spoel zand en zout af met koud en zoet water na iedere sessie

  2. Laat ze niet in de zon drogen

  3. Wees voorzichtig met scherpe nagels bij het aan/uit trekken

  4. Sleep ze niet rond en neem ze overal mee naar toe met een drybag.

  5. Je wetsuit een lange tijd de kast in? Voordat je dat doet, spoel het goed uit met dethol of piss-off.

Plassen in je wetsuit

Plassen in je wetsuit? Zeker weten! Het lijkt een taboe, maar elke surfer doet het wel. Tijdens een lange surfsessie met de beste condities, wil geen enkele surfer tussendoor even een wc opzoeken. Daarnaast is het écht hetgeen wat je het warmst houdt tijdens een frisse ochtendsessie. Het doet je wetsuit echt geen kwaad, zolang je hem elke sessie maar goed uitspoelt. Ook heb je speciale 'piss-off' shampoos om je wetsuit mee te wassen. 
Maar plas nooit, maar dan ook echt nooit in een gehuurd of geleend wetsuit. Ze zullen het weten.

We hopen dat we je zo wat op weg hebben geholpen bij het vinden van de juiste wetsuit voor jou. Twijfel je nog? Probeer wat verschillende merken uit in het water, zo weet jij sneller wat het best bij jou past.

Laat je inspireren!