SURF 101: De surf geschiedenis
Kom alles te weten over de geschiedenis van onze favoriete sport.
Surfen, wat houden we ervan. Tegenwoordig zie je het overal en wijzelf doen het liefst iedere dag. De laatste jaren is het enorm uitgegroeid en is het een bucketlist item geworden voor iedere sportieveling. De industrie heeft zich razendsnel ontwikkeld en met moderne technieken is surfen super toegankelijk geworden. Uiteindelijk, het enige wat je nodig hebt zijn golven, een surfboard en jezelf.
Maar hoe is golfsurfen eigenlijk ontstaan? Waar is het allemaal begonnen? Er is geen historici die het precies weet maar ontdek hier alles wat we weten over de geschiedenis van surfen en hoe het zich heeft ontwikkeld tot mega populaire vakantie activiteit en zelfs als Olympische Sport!
De oorsprong
Voordat de westerse wereld het eerste contact heeft gelegd met de sport en dit razendsnel heeft overgenomen was het rijden van de golven meer een traditionele en spirituele beoefening voor de inheemse bevolking van de Stille Oceaan...
Peru
Sinds de mens kan zwemmen doen we eigenlijk al aan body surfen. Maar deze term komt bij lange na niet in de buurt van de surfsporten als hoe we ze nu kennen. De eerste golf rijders waren de Peruvianen. Stammen uit de Pre-Inca culturen gebruikten rieten boten genaamd 'Caballito de Totora', voornamelij om te vissen en voor recreatieve doeleinden. Wanneer de vissers uit Lima hun dag erop hadden zitten raceten ze door middel van de golven met volle vaart terug naar de kust.
Polynesië
Ook op de eilanden van Polynesië was surfen niet zomaar een sport zoals we het nu kennen. Golfsurfen heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de cultuur, machtsposities, status, kunst en leiderschap van de oudste stammen. De stamhoofden met de hoogste rangen mochten surfen op de beste surfplanken gemaakt van het beste hout. Met veel aandacht werd de juiste boom en shaper uitgekozen en deze surfplanken waren wel 3-6 meter groot en konden wel 30-90kg wegen. Dat is pas wat we noemen een "lompe boot"!
Op de eilanden Tahiti en Samoa werden surfplanken gebruikt om de krijgers te trainen door urenlang dapper te peddelen en surfen wat gepaard ging met een surffeest en het vangen van vissen na hun uitputtende activiteiten.
Hawaï
In Hawaï was surfen meer een kunstvorm dat gepaard ging met religie en cultuur. De beste surfer van de gemeenschap was altijd het stamhoofd in Hawaï. Des te beter je surfte, des te hoger de status. Vertrouw daarom altijd op de wijsheid van die oude grijze opa in het water, ze weten wat ze aan het doen zijn.
De edelen van de hogere klassen kregen de beste spots helemaal voor hunzelf, dus reken er maar niet op dat ook maar iemand op het strand of in de zee durfde te stappen.
Daarnaast was surfen zo aanboden dat er spirituele ceremonies bij uitgevoerd werden. Bij het kiezen van de juiste boom waaruit de surfplank gesneden zou worden, werd het achtergebleven gat opgevult met een vis als offer voor de goden.
Voordat de surfsessie zou beginnen werd er gebeden tot de goden voor kracht en bescherming.
Wanneer de surfcondities niet meewerkten werden de priesters gevraagd om te goden te verzoeken om perfecte golven te bezorgen. Hier betrappen wij onszelf stiekem op wanneer we het 'goede golven manifesteren' onderweg naar onze eigen wavechecks.
De verspreiding
Door de verwestering van Hawaï verdwenen de meeste tradities en daarbij de historische surfcultuur. Pas rond de 20e eeuw begonnen inwoners de sport opnieuw uit te vinden. Steeds meer surfplanken werden gemaakt en beetje bij beetje reisden deze grondleggers continenten af waarmee ze de sport wereldwijd introduceerden. Het blijft de basis van niet alleen golfsurfen maar ook alle andere boardsports zoals kitesurfen, wakeboarden, snowboarden en skateboarden.
Noord-Amerika
Golfsurfen heeft zich echter pas echt verspreidt toen de drie Hawaïaanse prinsen in 1885 hun houten surfplanken meenamen op vakantie naar Santa Cruz Beach. Pas in 1909 bereikt de eerste surfer de oostkust en werd er voor het eerst op de Atlantische Oceaan gesurft. Bedankt Burke Haywoord Bridgers!
Australië
In Australië werd er voor het eerst gesurft door een aussie die vanuit Hawaï terugkeerde naar zijn geboorteplaats Manly Beach, Sydney in 1910. Hij introduceerde de sport door shows en voorstellingen te geven en samen met verbeterde kennis, nieuwe technologieën en betere materialen werd de sport steeds meer beoefend als recreatie. Het gezicht van deze beweging was Duke Kahanamoku, oftewel legend "The Duke".
Verenigd Koninkrijk
Pas in 1929 verschenen de eerste beelden van surfers uit het verenigd koninkrijk. Dit waren een groepje joodse immigranten uit Londen die een Australische surfdocumentaire hadden ontdekt. Na het bouwen van hun eigen surfplank namen ze de stoomtrein naar Cornwall om daar samen de beste golven voor het eerst ter wereld te surfen.
Europa
In het Europese Continent is de surf in Biarritz in Frankrijk geboren door een Amerikaanse filmploeg die de golven hadden ontdekt. Omdat ze de surf van hun leven hadden zijn ze lang blijven hangen in Frankrijk en Noord-Spanje. Zo is golfsurfen langzaam maar zeker uitgegroeid tot de sport die we nu beoefenen aan de kust van de Atlantische Oceaan.
Surfcultuur en toerisme
Tegenwoordig wordt erin bijna elk land dat grenst aan de oceaan gesurft. Globalisatie, toegankelijkheid in reizen, verhoging van levenskwaliteit en natuurlijk de media spelen gigantische rollen in het overbrengen van de liefde voor de sport.
Dit heeft een mega impact gehad op de traditionele surfcultuur en bestaat tegenwoordig de stereotyperende surfcultuur uit laid-back surf dudes en stoere surfer chicks, nonchalante kleding, vette surf slang, vakantiebestemmingen en type vakanties. Het is de activiteiten die sportievelingen willen leren wanneer ze een tripje maken ergens aan de kust van Spanje, Frankrijk, Portugal of gewoon in Nederland.
Kun je geloven hoe razend populair onze surfvakanties zijn geworden?!...
Nu je iets meer weet over de geschiedenis van het golfsurfen is het enige wat je te doen staat het omarmen van deze toffe cultuur en geschiedenis van deze prachtige sport. Bedenk de volgende keer wanneer je op je zachte goed geshapte surfboard staat aan de oude Hawaïaan die zijn status aan het verzekeren was met zijn joekel van houten plank. Wat leven we toch in een bijzondere wereld.
Wacht niet langer want in dit tijdperk kan iedereen surfen! Van jong tot oud, in een Luxe surfhouse, in een surfbusje of op een surfcamp, in Europa of daarbuiten. Reis mee met Surfblend en leer de fijnste kneepjes van deze geweldige sport.
Mahalo!