Surfblend surfvakanties

Hoe weet ik wanneer er goede golven zijn?

Leer een surfvoorspelling lezen

Surfen draait niet alleen om de juiste techniek, het beste surfboard en goede spierkracht, je hebt ook flink wat theoretische kennis nodig om succesvol een golf te pakken. Daarnaast is het ook belangrijk voor je veiligheid om in de juiste condities op jouw niveau uit te peddelen. In deze blog lees je alles over het lezen van een surfvoorspelling!

Surf voorspelling

Intro

De basis voor een top surfsessie? Goede omstandigheden! Zonder golven valt er niet veel te surfen, dat is logisch. Te kleine golven zijn vaak saai, en te grote kunnen best gevaarlijk zijn. Daarom is het superhandig om surfvoorspellingen te kunnen lezen, zodat je precies weet waar je moet zijn en wanneer. Met een internetverbinding en je telefoon kun je eigenlijk al zien wat de week gaat brengen, zodat je precies weet wanneer je het water in moet om de beste golven te scoren!

Er zijn een aantal websites waar je de surfvoorspellingen kan opzoeken. We raden surfline of windguru aan.

Het lezen van een surfvoorspelling is iets wat elke surfer zou moeten kunnen en wij helpen je daar graag mee! Een surfvoorspelling bestaat uit een paar onderdelen: de swell, de golfperiode, golfrichting, de wind en de getijden. Laten we alles stap voor stap doornemen.

Hoe weet ik wanneer er goede golven zijn

Swell

Wat is een swell?

Een swell is een deining die ontstaat door wind en stormen ver op zee. Deze deining reist over lange afstanden en bereikt uiteindelijk de kust waar de deining kan breken en omvormen tot golven. Swells hebben een bepaalde hoogte, periode en richting, afhankelijk van de bron, zoals een storm of orkaan. Ze vormen de basis voor de golven waar we op surfen.

De swell wordt gemeten door boeien op zee. Deze boeien worden beheerd door NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Dit is een Amerikaanse organisatie die die deze boeien plaatst en beheert. Ze verzamelen allerlei data, zoals golfhoogte, de periode tussen twee golven, de richting van de golven, windsnelheid, luchttemperatuur, watertemperatuur en luchtdruk.

hoe weet ik wanneer er goede golven zijn

Swell hoogte

De swell hoogte wordt gemeten van de top van de golf tot de basis. De hoogte kan op meerdere manieren weergegeven worden, bv. foot (ft) of meters (m). Op de meeste websites/apps kan je dit instellen naar je voorkeur.

Hoe weet ik wanneer de golven goed zijn

Primaire, secundaire en tertiaire swells

In een surfreport zal je zien dat er vaak meerdere swells zijn, aangegeven als primair, secundair en soms zelf tertiair. Wanneer er verschillende stormen zijn op zee, kunnen er uit meerdere richtingen deiningen binnen komen, waardoor er meerdere swells aangegeven worden. De primaire deining is de belangrijkste om te bekijken, want deze swell heeft de meeste kans om de kust te bereiken en golven te creëren. Wanneer een primaire en secundaire deining in dezelfde richting naar dezelfde kustlijn of surfspot bewegen, kunnen ze elkaar versterken en leiden tot nog grotere golven.

Hoe weet ik wanneer er goede golven zijn

Swell periode

De swell periode meet de tijd tussen twee golven in seconden. Een hogere periode tussen golven zorgt vaak voor krachtigere golven, die vaak mooi aflopen. Wel belangrijk om hier bij te vermelden, is dat er voor elke surfspot een bepaalde golfperiode is die het best werkt. Meestal kan je er vanuit gaan dat hoe hoger de periode, hoe groter de golven zullen zijn. Op sommige surfspots (vaak in Nederland of België) is een periode van meer dan 8 seconden vaak ongunstig, terwijl in Frankrijk de golfperiode wel tot 20 seconden kan oplopen, maar waar je idealiter tussen de 9 à 12 seconden zit.

Hoe weet ik wanneer er goede golven zijn

Swell richting

De richting van de golven is de laatste belangrijke factor van de swell. De beste richting verandert afhankelijk van de ligging surfspot. Afhankelijk vanuit welke richting de swell komt, zal deze op een ander punt van de zandbank breken en daardoor zullen de golven er anders uit zien. Een swell die recht op de kustlijn afkomt, kan bij een zandbank zorgen voor zowel rechtse als linkse golven. Komt de swell meer vanuit een hoek aan, dan kan het zijn dat de golf enkel naar links of rechts breekt.

Lees hieronder verder over wind en getijden.

Hoe weet ik wanneer er goede golven zijn

Surfvakanties voor beginners

Vind een passende surfvakantie!

Surfcamps voor jongeren

Hoe weet ik wanneer de golven goed zijn

Wind & getijden

Wind

Ook de wind kan inspelen op de golven. Net zoals de swell richting, is er per surfspot ook een bepaalde windrichting die beter is, afhankelijk van de ligging van de kustlijn. De wind kan onshore, offshore of cross-shore waaien. Onshore wind betekent dat de wind van de zee naar het land waait. Dit zorgt meestal voor ruige golven die niet goed gesurft kunnen worden. Offshore wind is de droom van elke surfer. De wind blaast dan van het land naar de zee. Offshore wind helpt het vormen van mooie, cleane golven. Als laatste heb je cross-shore wind. Dit is wind die langs de kustlijn blaast. Afhankelijk van de windsnelheid kan er al dan niet gesurft worden, maar vaak is dit ook niet ideaal voor de golven. Daarnaast is ook de windsnelheid belangrijk om te bekijken. Te harde wind zal er voor zorgen dat golven 'wegblazen' en niet meer gesurft kunnen worden.

Hoe weet ik wanneer er goede golven zijn

Getijden

Als laatste is het getij ook een belangrijke factor. Bij vloed wordt er meer water richting het strand geduwd, waardoor de golven vaak groter worden, maar dit betekent niet dat hoogtij bij elke surfspots het beste moment is om te gaan surfen. Golven breken in water dat ongeveer 1,25 keer dieper is dan de hoogte van de golf. De diepte van de bodem waarop de golven breken zal bepalen bij welk getij de golven op een surfspot het best zijn. Wanneer je naar een nieuwe surfspot gaat, is het vaak lastig om te weten bij welk getij de spot het best werkt. Het kan helpen om met lokale surfers te praten, zodat je daarna de voorspellingen beter kan interpreteren.

Hoe weet ik wanneer er goede golven zijn

Surfvakanties voor gevorderden

Conclusie

Als je weet hoe je een surfvoorspelling moet lezen, wordt surfen een stuk leuker. Door de swell, golfperiode, wind en getijden in de gaten te houden, kun je precies plannen wanneer je die perfecte golven kunt pakken. Dus check je voorspelling, pak je board en geniet van het water – en vergeet niet een praatje te maken met locals voor de beste tips!

Laat je inspireren!