Hoe wax je een surfboard?
Welke wax te gebruiken?
Wax is de beste vriend van elke surfer! Het ruikt niet alleen lekker maar het is ook nog eens superhandig. Ontdek in dit artikel alles over het magische plakkerige spul!
Surfers gebruiken wax op hun board waardoor ze niet uitglijden en meer grip hebben bij het recht springen en golfsurfen. Op onze surfkampen, surfhouses en resorts maak je vrijblijvend gebruik van al het surfmateriaal waaronder onze softtops. Deze hoeven niet gewaxt te worden omdat het al schuimboards zijn, maar voor de meer ervaren surfers is wax toch wel echt een must-have.
Om voldoende grip te hebben op je surfplank heb je naast wax ook een waxkam nodig. Een waxkam krijg je vaak bij de aankoop van een boardshort maar kun je ook los kopen voor een euro. De gladde zijde dient om de oude wax van je board af te halen en de zijde met kartels dient om de grip wat ruwer te maken wanneer je even geen wax bij de hand hebt.
Wax bestaat in verschillende vormen, geuren en kleuren. Hierdoor zie je door de bomen soms het bos niet meer. Maar het belangrijkste is dat je wax uitkiest die geschikt is voor de watertemperatuur van de spot waar je gaat golfsurfen. Daarom staat de juiste temperatuur altijd vermeld op de verpakking. Wil je echter weten hoe warm het water is, check je best even online. Er bestaan verschillende theorieën over hoe je wax het beste aanbrengt. Zo werk je het best met twee lagen, de basecoat en de top coat. Voor de grondlaag (basecoat) gebruik je de wax geschikt voor de warmste watertemperatuur, ‘tropical’ of ‘warm’. Als je die er op hebt zitten, dan gebruik je de volgende laag namelijk, ‘cold to cool’ of ‘cold’. Doe het nooit andersom want dan maak je er een glijbaan van.
Als je dus op surfvakantie gaat naar Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko of naar nog warmere wateren is het verstandig om je Nederlandse waxlaagje (warm water met daarboven op een cold to cool laag) er vanaf te halen. Zo kan je er een ‘tropical’ of ‘warm’ wax laag opnieuw overheen doen. Zo weet je zeker dat je tijdens je vakantie niet van je board glijdt. Sommige surfers leggen soms liever enkel een toplaag.
Hoe moet je waxen?
Je board wax je op verschillende manieren. Hieronder sommen we de meest voorkomende technieken op:
Cirkel patroon: Wrijf de wax op het bord in kleine cirkels, op en neerwaartse beweging tot hobbels beginnen te vormen.
Rechte lijn patroon: Wrijf de wax op het bord in een rechte lijn omhoog en omlaag. Herhaal dit totdat er hobbels beginnen te vormen.
Cross hatch patroon: Wrijf de wax diagonaal op je board, en vervolgens loodrecht op die diagonaal. Zo creeër je een mooi raster wat als basis kan dienen om een recht lijn patroon of cirkel patroon op toe te passen.
Je kan je board gerust waxen met één van deze technieken, maar je kan ze zeker ook combineren. Zo heeft iedere surfer zijn eigen techniek voor zijn board surf klaar te maken. Voordat je het water in springt is het slim om je board even onder water te houden, zo koelt de wax af of warmt de wax op naar watertemperatuur. Op die manier krijg je maximaal grip!
Hoe vaak moet je waxen?
Controleer iedere keer voor je gaat golfsurfen snel je board of er nog genoeg wax op is. Zo vermijd je die gênante uitglijders.
Op warme zomerdagen kan je je board best iedere keer voor je weer gaat golfsurfen nog even goed waxen. Zo ben je zeker dat je board goed in orde is. Zorg dat je je board niet in de volle zon neerlegt met de wax laag naar boven. Want dan smelt de wax zo weg. Let ook op dat je je board niet in het losse zand neerlegt, want dan plakt al het zand vast aan je wax, wat uiteindelijk lekker zal schuren als je op je board zit. Als je een board huurt op vakantie met een hele bruine/zwarte laag wax er op, haal die er dan gewoon vanaf en wax je board opnieuw zodat je zeker voldoende grip hebt en geen nare uitslag krijgt. Heb je wel al wax uitslag haal dan iets van babybillen crème dat herstelt de huid het snelst. Overdrijf zeker niet met je wax. Als je het goed doet zie je dat er allemaal kleine hobbeltjes en bobbeltjes ontstaan. Deze zorgen uiteindelijk voor je grip. Daarnaast ontstaan er allerlei kanaaltjes om het water op je plank af te voeren.
Waar moet je wax aanbrengen?
Logischerwijs smeer je niet zomaar overal wax op je board. Het is zo dat je wax smeert waar je gaat staan voor te surfen. Zo heb je bij een longboard wax over heel de lengte van je board. Dit is voor surfers die genieten van een goede nose ride. Op een shortboard smeer je de wax enkel in het midden. Hier heb je geen nood aan wax over heel je board.
Zorg er best voor dat je je board geen Chinese wax job geeft:
Dit wil zeggen dat je wax op de onderkant van je surfboard hebt ;)
Hoe vaak moet je je wax vervangen?
Wanneer er teveel overtollige wax op je surfboard zit, moet je helaas de wax verwijderen zodat je een schone laag wax kan aanbrengen. Je moet ook je wax verwijderen als er te veel zand in je wax zit of wanneer je het type wax wil veranderen als je op surftip naar de tropen gaat of bent geweest.
Leg je board in de zon zodat de wax wordt verwarmd. Leg alleen het gedeelte van je surfboard met wax in de zon en check dat je board niet te heet wordt anders kan je het board beschadigen. Al snel zal je merken dat je de wax met je vinger kan weghalen. Dan is het tijd om met je waxkam de wax van je surfboard te schrapen. Houd de oude wax bij elkaar door er een waxbal van te maken.
Vergeet tussendoor niet te checken of je board te warm wordt. Als dit zo is leg hem dan even in de schaduw voordat je weer verder gaat. De laatste restjes wax kan je verwijderen door goed te poetsen met een wc-papiertje. Nu alleen nog je waxkam schoonmaken en je board weer opnieuw waxen.
Verder kan je ook een Wax Pickle gebruiken. Dit is een soort spons waarmee je wax er heel eenvoudig af wrijft. Is je plank bijna schoon, dan kan je altijd de laatste resten nog verwijderen met de ‘De.Wax.It’ wax remover.
Extra Tips!
Gebruik een wax kam om je wax voor een sessie even op te krabben. Zo hoef je niet iedere keer opnieuw te waxen.
Als je wax vies wordt en/of er zwart uit begint te zien, is het tijd om je wax te vervangen.
Leg een ingewaxte plank niet met de bovenkant in de zon. Als je op het strand bent kan je makkelijk een zandhoopje maken waar je de neus van de plank oplegt. Zo blijft je wax zandvrij en kan de zon je wax niet smelten. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je board altijd in een boardbag te bewaren.
Hou de temperatuur van het water in de gaten en vervang je wax wanneer je merkt dat hij te glad of te kleverig begint te worden.
Gebruik voor de topcoat en de basecoat wax van hetzelfde merk. Deze hechten het beste aan elkaar.
Check hieronder voor een filmpje over hoe je binnen een paar minuten je board waxt!